Ciorbă Rădăuțeană

 

Ingrediente pentru rețeta Ciorbă Rădăuțeană

1 kg pui sau pulpe pui cu os
2 morcovi, 
2 cepe, 
1 rădăcină pătrunjel
1 rădăcină păstârnac
1-2 tije țelină/apio
1 ardei kapia
300 g smântână  grasă
4 gălbenușuri, 
100 ml otet, 
sare

pentru un plus de culoare: 2 morcovi, 1-2 linguri ulei,
pentru servit: ardei iute, smântână, oțet, mujdei, pătrunjel verde

Mod de Preparare:

 

Puiul se taie în bucăți potrivite . 


Dintr-un pui întreg se obțin 8 bucăți.
Eu am folosit 4 pulpe mari pe care le-am tăiat în două și am obținut tot 8 bucăți.
Se pregătesc legumele.


Legumele se curăță, se spală și se lasă întregi.

Se pun bucățile de pui într-o oală mare.
Se adaugă 3-4 litri apă și 1 linguriță de sare.
Se pune la fiert.
Se înlătură spuma formată.
Se lasă la fiert 20 minute.
Se adaugă legumele și se fierb 30 minute.
Când legumele sunt fierte se scot din supă, împreună cu carnea.
Se strecoară supa în altă oală și se pune la fiert.

După ce s-a mai răcit, carnea se dezosează și se taie fâșii.
Se adaugă în supă.


Se amestecă gălbenușurile  cu smântâna și oțetul până la omogenizare.


Se va lua un polonic din supa fierbinte și se toarnă treptat în sosul de smântână, amestecând continuu, pentru a nu se coagula instant sosul când se adaugă în ciobă .




Pentru a obține o culoare mai intensă a ciorbei, se călesc 2 morcovi rași în puțin ulei.
Se adaugă o cană de apă și se lăsă să fiarbă 2-3 minute.


Se strecoară și se adaugă  în ciorbă.


Ciorba se servește fierbinte.
Se servește cu ardei iute, mujdei de usturoi, smântână și oțet.
 
Poftă bună!