Sarmale în foi de varză murată

 


Ingrediente pentru rețeta Sarmale in foi de varză murată


aprox. 50-60 foi de varză murată
300 g carne tocată porc
300 g carne tocată vită,
150 g costiță afumată- opțional - pentru un gust de afumătură
  50 g orez, 
2 cepe, 
1 morcov,
piper,
3-4 linguri pastă de roșii,
boia dulce si/sau iute, 
cimbru

 

Mod de preparare:


Din 2 verze se scot cu ușurință 50-60 foi perfecte pentru sarmale.
Frunzele de varză se desfac mult mai ușor, dacă se scoate cotorul de la varză.
De la fiecare frunză se scoate nervura de pe mijloc.
Dacă frunzele sunt foarte mari, se pot obține 2 foi.
Restul de varză se toacă mărunt.


Ceapa tocată se călește în puțin ulei.
Se adaugă morcovul ras.
Se adaugă orezul spălat și scurs.
Se lasă 10-15 minute la răcit.

Se amestecă carnea tocată de porc cu carnea de vită.
Se adaugă amestecul de orez cu ceapă și morcov.
Se condimetează cu sare, piper, cimbru și boia.


În fiecare frunză de varză se pune câte o linguriță din amestecul de carne.


Se împăturește.


Se aduc lateralele înspre mijloc și se rulează.


Într-o oală de inox sau de teracotă se așează un start de varză tocată.
Se adaugă 1-2 linguri de pastă de roșii.
Se aranjează sarmalele una lângă alta.


Când se termină de aranjat sarmalele, se acoperă cu un alt start de varză tocată.
Se adaugă 1-2 linguri de pastă de roșii.


Se adaugă costița afumată, tăiată felii. 
Se mai poate presăra și o linguriță cu cimbru uscat.
Se acoperă cu câteva frunze de varză.
Se adaugă apă cât să acopere cu 1-2 cm peste.
Se stropește cu o lingură de ulei.


Se dau la cuptor pentru 2 ore.
Sarmalele se servesc calde cu mămăligă și ardei iute.

Poftă bună!