Zacuscă de vinete

Internetul este plin de variante, diferă cantitățile, modul de preparare, chiar și ingredientele  folosite.

Dar, după multe încercări de-a lungul anilor, aceasta este varianta mea de zacuscă de vinete pe gustul meu.

Ingrediente pentru Zacuscă de vinete 

10 kg vinete,
3 kg ardei kapia,
3 kg gogoșari,
2 kg ceapă,
700 g pastă de tomate,
1 l ulei,
5 căpățâni de usturoi  
1-2 ardei iuți,
frunze de dafin,
sare,
piper.
 
Mod de preparare:
 
Vinetele se coc pe flacără, pe o tavă pe aragaz sau  în cuptor .
Se curăță de coajă imediat și se pun la scurs până se răcesc complet.


Ardeii kapia și gogoșarii se vor coace în cuptor, pe  tava aragazului tapetată cu hârtie pergament.



Se lasă câte 40 minute în cuptorul bine încins și se întorc la jumătatea timpului.



Se scot într-o oală cu capac, presărând pe ei sare din belsug. 
Sarea îi va face să se înmoaie și să se curețe bine coaja.



După ce s-au răcit se curăță de cotor și coajă.


Ulterior se vor spăla de semințe și se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Se curăță ceapa de coajă și se pune în apă rece.


Se taie ceapa julienne și se călește în ulei încins, 
Se folosește câte 150-200 ml ulei la fiecare tranșă.
Ceapa nu se poate prăji toată odată, ea se împarte în 3-4 reprize, 


Când este gate se răstoarnă în oala mare în care se va pregăti toată cantitatea de zacuscă.
Se curăță usturoiul și se spală ardeiii iuți.


Vinetele, ardeii kapia, gogoșarii,  usturoiul și ardeiul iute se dau prin mașina de tocat.






Se pune pe foc oala în care am răsturnat toată ceapa călită și se lasă la foc mic.
Se pune tot uleiul rămas.


Se adaugă vinetele treptat și se amestecă bine.
Se adaugă frunzele de dafin.


Se adaugă ardeii, gogoșarii, usturoiul  și se amestecă bine.


Se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine.


Se condimentează cu sare și piper.
Se lasă la foc mic să fiarbă pentru 30-40 minute. 
Se amestecă constant pentru a nu se lipi.

 
Se pune la borcane și pentru o bună sterilizare se fierb în bain-marie.


 
 
Din cantitățile folosite au iesit  33 borcane de 400g.