Internetul este plin de variante, diferă cantitățile, modul de preparare, chiar și ingredientele folosite.
Dar, după multe încercări de-a lungul anilor, aceasta este varianta mea de zacuscă de vinete pe gustul meu.
Ingrediente pentru Zacuscă de vinete
10 kg vinete,
3 kg ardei kapia,
3 kg gogoșari,
2 kg ceapă,
700 g pastă de tomate,
1 l ulei,
5 căpățâni de usturoi
3 kg ardei kapia,
3 kg gogoșari,
2 kg ceapă,
700 g pastă de tomate,
1 l ulei,
5 căpățâni de usturoi
1-2 ardei iuți,
frunze de dafin,
sare,
piper.
Mod de preparare:
Vinetele se coc pe flacără, pe o tavă pe aragaz sau în cuptor .
frunze de dafin,
sare,
piper.
Se curăță de coajă imediat și se pun la scurs până se răcesc complet.
Se lasă câte 40 minute în cuptorul
bine încins și se întorc la jumătatea timpului.
Sarea îi va face
să se înmoaie și să se curețe bine coaja.
Se curăță ceapa de coajă și se pune în apă rece.
Se folosește câte 150-200 ml ulei la fiecare tranșă.
Ceapa nu se poate prăji toată odată, ea se împarte în 3-4 reprize,
Când este gate se răstoarnă în oala mare în care se va pregăti toată cantitatea de zacuscă.
Se curăță usturoiul și se spală ardeiii iuți.
Vinetele, ardeii kapia, gogoșarii, usturoiul și ardeiul iute se dau prin mașina de tocat.
Se pune tot uleiul rămas.
Se adaugă vinetele treptat și se amestecă bine.
Se adaugă frunzele de dafin.
Se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine.
Se condimentează cu
sare și piper.
Se lasă la foc mic să fiarbă pentru 30-40 minute.
Se amestecă constant pentru a nu se lipi.