Conopidă cu gogoșari în oțet

 


Ingrediente pentru rețeta  Conopidă cu gogoșari în oțet

1,5 kg conopidă (fără cotoare și frunze)
1,5  kg gogoșari ( fără cotoare și semințe)

0,75 kg zahăr
0,75 litru oțet
0,75 litru apă
1,5 linguri sare  
15 g boabe muștar
15 g boabe piper, 
foi de dafin,
1-2 bucăți  rădăcină hrean.

     

    Mod de preparare:
     
    Conopida se curăță de cotoare și frunze.


    Se desface buchețele, se spală în apă rece și se lasă la scurs.


    Gogoșarii se spală bine de praf.



    Se taie în două, se elimină cotorul și se spală bine de semințe.
    Se înlătură gogoșarii pătați.
    Se taie în bucăți potrivite.


    Într-o oală mare se amestecă zahărul cu oțetul, apa, sarea, foile de dafin, boabele de  muștar și boabele de piper.


    Se pune oala pe foc și se amestecă până se va topi tot zahărul.
    Se acoperă și se va lăsa să dea în clocot.

    Se adaugă conopida și se amestecă.


    Se lasă 1-2 minute și se scoate într-un castron.


    Se adaugă gogoșarii în amestecul de oțet și se amestecă.
    Se adaugă iar conopida și se amestecă.
    Se oprește focul.


    Se pune capacul și se lasă peste noapte.



    A doua zi se scot gogoșarii și conopida din zeama lăsată și se aranjează în straturi în  borcane.
    Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate și uscate.  
    Se pune pe foc lichidul și se aduce la fierbere.
    Se stinge focul.
    Se toarnă fierbinte în borcane.
    Când se toarnă compoziția fierbinte, borcanul trebuie să fie așezat pe un cuțit sau o farfurie/tavă metalică.
    În fiecare borcan se va pune câteva felii de hrean și câte o frunză de dafin.
    Boabele de piper și muștar trebuie să fie repartizate în toate borcanele.
    Se pun capace și se acoperă cu o pătură, pentru a se răci treptat.
    După răcirea completă, se păstrează într-un loc răcoros și întunecat (cămară sau beci).
     


    Din compoziția folosită am obținut 1 borcan de 1,5 l și 3 borcane de 800 g.

    Se servesc ca salată alături de diverse preparate ca fripturi și /sau tocănițe.