Ingrediente pentru
Pentru un butoi de 100 litri:
crengi uscate de mărar,
boabe porumb de la 2 știuleți
3 bucăți hrean,
2 gutui,
3 kg
sare grunjoasă ( de preferat neiodată)
apă
Mod de preparare:
Varza se cumpără cu 2-3 zile înainte să se pună în butoi.
Se ia fiecare varză la mână și se înlătură primele frunzele pătate.
Nu se vor face toate verzele, pentru că nu vor încăpea toate, dar după 3 zile varza se mai lasă și se mai pot adăuga.
Se nai pot păstra 5-6 verze.
Se scoate miezul și se umple cu o linguriță de sare.
Se pune un furtun pe marginea butoiului, care trebuie să ajungă la fund.
Se aranjează verzele.
Se curăță boabele de pe știuleții de porumb.
Gutuile se spală bine de puf și se taie în sferturi.
Se adaugă și crengile uscate de mărar.
Se adaugă sarea.
Se umple bidonul cu apă.
Se suflă de 2-3 ori în furtun.
După 3 zile se adaugă și verzele rămase, curățate de foile pătate și de cotor.
Sarea este obligatoriu să se pună în cotor.
Se suflă iar în furtun.
Varza murată este nelipsită la prepararea sarmalelor.
Dar este minunată și ca salată lângă fripturi.
Poftă bună





