Ingrediente pentru rețeta Gogoșari în oțet
6 kg gogoșari1 kg zahăr
1 litru oțet
1 litru apă
2 linguri sare
20 g boabe muștar
20 g boabe piper,
12 foi de dafin,
1-2 bucăți rădăcină hrean.
20 g boabe muștar
20 g boabe piper,
12 foi de dafin,
1-2 bucăți rădăcină hrean.
Mod de preparare:
Gogoșarii se spală bine de praf.
Se taie în două, se elimină cotorul și se spală bine de semințe.
Se înlătură gogoșarii pătați, o bucățică stricată poate să-i strice pe toți.
Se taie în bucăți potrivite.
Pentru că au fost foarte mari, gogoșarii mei au fost tăiați în 6-8 bucăți.
Într-o oală mare se amestecă zahărul cu oțetul, apa, sarea, foile de dafin, boabele de piper și boabele de muștar.
Se pune oala pe foc și se amestecă până se va topi tot zahărul.
Se acoperă și se va lăsa să dea în clocot.
Se oprește focul și se adaugă în oală gogoșarii.
Gogoșarii se adaugă în 3-4 tranșe și se amestecă bine după fiecare tranșă, cu o lingură mare sau spumieră,
Se pune capacul și se lasă peste noapte.
Nu vă speriați dacă nu sunt toți în lichid, până dimineață vor fi.
A doua zi se scot gogoșarii din zeama lăsată și se aranjează în borcane.
Borcanele trebuie să fie sterilizate și uscate. La fel și capacele.
Se pune pe foc lichidul și se aduce la fierbere.
Se stinge focul.
Se toarnă fierbinte în borcane, peste gogoșari.
Când se toarnă compoziția fierbinte, borcanul trebuie să fie așezat pe o farfurie/tavă metalică.
În fiecare borcan se va pune câte 3-5 felii de hrean și câte o frunză de dafin.
Încercați să ajungă boabe de piper și muștar în toate borcanele.
După răcirea completă, se păstrează într-un loc răcoros și întunecat (cămară sau beci).
Din 6 kg de gogoșari veți obține 12 borcane de 800 g.