Dulceață de vișine

 


Ingrediente pentru rețeta Dulceață de vișine


3 kg vișine cu sâmburi
1,5 kg zahăr
3 pliculețe zahăr vanilat - 24 g
2 pliculețe sare de lămâie  -16 g


Mod de preparare:

Se îndepărtează codițele de la vișine și se spală bine.
Se îndepărtează sâmburii cu un dispozitiv special sau cu un ac de siguranță.



Cu acul de siguranță și dispozitivul special aveți confirmarea sigură că sâmburele a ieșit.



Am încercat și câteva aparate în care se adaugă mai multe vișine deodată, dar am avut surprinderea să mai găsesc sâmburi nescoși și nu este deloc plăcut să găsești un sâmbure în gem sau dulceață.
Poate nu am găsit eu aparatul bun...

Se pun vișinele curățate într-o oală și se adaugă zahărul peste ele.


Se amestecă ușor și se lasă la rece peste noapte.
Se scot vișinele de la rece.
Se adaugă 500 ml apă și se amestecă.

Pentru că am avut 3 kg de vișine, am pus amestecul în 2 oale, pentru că în momentul fierberii, se va forma o spumă care ar da pe dinafară dacă aș fi pus toată compoziția la un loc.
Se pune amestecul pe foc mediu. 



Când începe să fiarbă, se reduce focul la mic și se îndepărtează spuma formată la suprafață.



Dulceața este gata când siropul picură de pe lingură în picături mai groase. 
După ce se stinge focul se adaugă zahărul vanilat și sarea de lămâie.
Sarea de lămâie se poate înlocui cu zeama de la o lămâie.
Se pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate.
Se închid ermetic cu capace sterilizate.

Varianta 1.
Se fierb borcanele în bain-marie pentru 20 minute de când apa clocotește.
Se lasă la răcit în oala în care au fiert.

Varianta 2
Se întoarc cu capacul în jos și se lasă așa să se răcească lent, învelite într-o pătură.

Din 3 kg de vișine cu sâmburi au ieșit 8 borcane de 400 g.
Serviți dulceața cu clătite, papanași, pâine cu unt, orez cu lapte sau ovăz cu lapte.

Poftă bună!