Ciorbă de burtă

 

 Ingrediente pentru Ciorbă de burtă


1 kg burtă de vită
500 g oase de vită
2+2 morcovi, 
2 cepe, 
1/2 linguriță piper boabe, 
1-2 frunze de dafin, 
500 g smântână  
5 gălbenușuri, 
100 ml otet, 
1-2 linguri ulei,
sare

pentru servit:
ardei iute
smântână
oțet
mujdei

Mod de Preparare:

 

Burta de vită și oasele se lasă 10 minute în apă rece.
Ceapa se curăță, se spală și se va lăsa întreagă.
Morvovii se curăță, se spală și folosim 2 din cei 4, pe care putem să-i tăiem în jumătate, în cazul în care șunt mai mari.
Burta și oasele se scurg de prima apă și se pun în altă apă curată - cât să acopere burta și oasele și încă 10 cm în plus.
Se adaugă cepele și morcovii, frunzele de dafin și boabele de piper.
Este de recomandat o oală de presiune și se vor fierbe pentru 45 minute de când începe să fluiere.

După cele 45 minute de fierbere, se va lăsa oala nemișcată pentru o oră - pentru a elibera toată presiunea treptat.

Se va scoate burta și oasele din oală.
Zeama se va strecura în altă oală.
Se aruncă oasele, morcovii, ceapa, frunzele de dafin și boabele de piper.
Când s-a mai răcit, burta se va tăia în fâșii de 3-5 cm, după care se vor adăuga în zeama strecurată care se va pune iar pe foc.

Gălbenușurile se amestecă cu smântâna și oțetul până la omogenizare.
Pentru a nu se coagula instant sosul când se adaugă în ciobă, trebuie diluat înainte.
Se va lua un polonic din zeama fierbinte și se toarnă treptat în sosul de smântână, amestecând continuu.


Pentru a obține o culoare mai intensă a ciorbei, eu mereu călesc 2 morcovi rași în puțin ulei.
Adăugăm și o cană de apă și lăsăm pe foc 2-3 minute să fiarbă.
Se strecoară și se adaugă zeama în ciorbă.



Se condimetează cu sare.

Ciorba se servește fierbinte.
După gust se mai poate adăuga mujdei de usturoi, smântână și oțet.
Pentru cei care preferă și iute, serviți cu ardei iute.

Poftă bună!
 

Comentarii

Postări populare