Bigos - tocană poloneză cu varză și carne
Ingrediente pentru Bigos - tocană poloneză cu varză și carne
1 kg varză murată
1 kg varză crudă
500 g cârnați Kielbasa - cârnați afumați
2 felii groase de șuncă/bacon afumat tăiate cubulețe
500 g carne din pulpă porc
1 ceapă
1 morcov
200 g ciuperci proaspete ( dacă folosiți ciuperci uscate - reduceți cantitatea)
1 căpățână usturoi
1 frunză dafin
1 lingură boia de ardei
1 linguriță măghiran uscat
1 linguriță busuioc uscat
sare
piper negru proaspăt măcinat
400 ml suc de roșii
2 linguri bulion
150 ml vin alb
150 ml apă
2-3 linguri ulei / untură
Mod de preparare:
Varza murată tocată se pune în apă rece pentru minim 2 ore sau peste noapte , pentru a se desăra.
Se lasă la scurs.
Varza crudă se toacă mărunt.
Ceapa, usturoiul și morcovul se curăță și se toacă mărunt.
Ciupercile se taie felii.
Carnea de porc se taie cubulețe potrivite și se rumenește în ulei ( de preferat untură de porc).
Se scoate carnea pe un platou.
Se mai adaugă ulei sau untură.
Se rumenesc cârnatii tăiați bucăți potrivite.
Se scot pe platou lângă carne.
Se adauga în tigaie cubulețele de bacon și se rumenesc puțin.
Peste bacon adăugăm ceapa, morcovul, usturoiul și ciupercile tăiate.
Se amestecă ușor și se lasă la foc mic 2-3 minute.
Punem carnea și cârnații în tigaie.
Condimentăm cu sare, piper, măghiran, busuioc, boia de ardei și frunzele de dafin.
Amestecăm.
Adăugăm sucul de roșii și bulionul.
Amestecăm.
Adăugăm varza murată și cea crudă.
Amestecăm.
Adăugăm 1 cană cu vin și 1 cană cu apă.
Amestecăm ușor.
Punem capac și dăm la cuptor (preîncălzit la 180 grade C) pentru 2 ore.
La jumătatea timpului se scoate din cuptor și se amestecă.
Se servește fierbinte!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu