Baclava
- prăjitură preparată din foi subțiri de plăcintă, nuci sau migdale, miere sau
sirop de zahăr. Ea datează din jurul secolului al VIII-lea I. HR. și a fost
preparată prima dată de asirieni.
Ingrediente pentru rețeta Baclava
400 g foi de placintă (se pot face și in casă dar este o muncă inutilă)
500 g nuci
1 linguriță de sare
1 linguriță scorțișoară -opțional
200 ml ulei sau 200-300 g unt topit sau un amestec de unt topit cu ulei pentru un gust mai ușor
Sirop:
3 căni zahăr
3 căni apa
3 felii de lămâie
3 linguri miere
esență vanilie -opțional
1 lingură apă de trandafiri - opțional
Pentru sirop se pun la fiert 3 căni apă cu 3 căni zahăr și lămâia tăiată rondele.
Se fierbe pentru 30 minute, până avem un sirop ușor legat.
Se amestecă bine.
Indiferent de unde cumpărați nuca, luați fiecare bucățică și verificați de coji și alte părți lemnoase.
Nu este deloc plăcut să găsești o coajă tare când muști dintr-o baclava.
Nuca după ce este curățată, se dă prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie.
Se amestecă cu o linguriță de sare și o linguriță de scorțișoară, apoi se imparte în 5 părți egale.
În pachetul cu foi de plăcintă veți avea 12-15 foi în funcție de marca cumpărată.
Se ia o foaie, se unge cu unt/ulei, se adaugă o altă foaie unsă și dacă aveți 15 foi în pachet adăugați și o a treia foaie.
Se pune 1/5 din cantitatea de nucă.
Se pun în tavă toate cele 5 rulouri.
Se taie baclavaua în romburi sau pătrate, folosind un cuțit ascuțit și se introduce în cuptorul încins în prealabil.
Când s-a rumenit se toarnă peste ea siropul cald.