Baclava

 Baclava - prăjitură preparată din foi subțiri de plăcintă, nuci sau migdale, miere sau sirop de zahăr. Ea datează din jurul secolului al VIII-lea I. HR. și a fost preparată prima dată de asirieni. 


Ingrediente pentru rețeta Baclava

400 g foi de placintă (se pot face și in casă dar este o muncă inutilă)
500 g nuci
1 linguriță de sare
1 linguriță scorțișoară -opțional
200 ml ulei sau 200-300  g unt topit  sau un amestec de unt topit cu ulei pentru un gust mai ușor

Sirop:
3 căni zahăr
3 căni apa
3 felii de lămâie
3 linguri miere
esență vanilie -opțional
1 lingură apă de trandafiri - opțional  




Mod de preparare rețeta Baclava

Pentru sirop se pun la fiert 3 căni apă cu 3 căni zahăr și lămâia tăiată rondele.



Se fierbe pentru 30 minute, până avem un sirop ușor legat.


După ce se mai răcește, se adaugă esență de vanilie/ apa de trandafiri și mierea.
Se amestecă bine.

Indiferent de unde cumpărați nuca, luați fiecare bucățică și verificați de coji și alte părți lemnoase.


Nu este deloc plăcut să găsești o coajă tare când muști dintr-o baclava.
Nuca după ce este curățată, se dă prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie.
Se amestecă cu o linguriță de sare și o linguriță de scorțișoară, apoi se imparte în 5 părți egale.


Se unge o tavă de 25x35 cm cu ulei sau unt.
În pachetul cu foi de plăcintă veți avea 12-15 foi în funcție de marca cumpărată.

Se ia o foaie, se unge cu unt/ulei, se adaugă o altă foaie unsă și dacă aveți 15 foi în pachet adăugați și o a treia foaie.
Se pune 1/5 din cantitatea de nucă.


Se rulează fără a strânge capetele.



Se pun în tavă toate cele 5 rulouri.


Se taie baclavaua în romburi sau pătrate, folosind un cuțit ascuțit și se introduce în cuptorul încins în prealabil.
Se coace la 180 grade 50-60 min în funcție de cuptor până devine aurie și crocantă.


Când s-a rumenit se toarnă peste ea siropul cald.
Se servește de preferat a doua zi, dar a treia zi este chiar și mai bună.

Baclavaua se păstrează la temperatura camerei într-un recipient acoperit sau în tavă acoperită cu folie alimentară.

Eu servesc mereu cu o cupă de înghețată.

Poftă bună!