Dulceață de nuci verzi

 

Ingrediente pentru Dulceață de nuci verzi

500 g nuci verzi
500 g zahăr
500 ml apă
1 linguriță esență vanilie
felii de la 1 lămâie
zeama de la 1 lămâie
10 g sare de lămâie- opțional ca și conservant

Mod de preparare Dulceață de nuci verzi

Se folosesc nuci mari, frumoase.
Se curăță de coajă cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit și neapărat să folosiți mănuși de unică folosință - eu folosesc mereu câte 2 perechi una peste alta.


Pe măsură ce se curăță de coaja verde se pun într-un bol cu apă rece în care se adaugă 2-3 felii de lămâie.


Se spală în 3-5 ape reci pentru elimina iodul.
Se pun la fiert  în apă rece și  se fierb câte 10 minute.
Se scurge apa și se pun iar la fiert.
Se repetă operația de 3-5 ori.
De aceste operații depinde culoarea nucilor. 
Cu cât se spală în mai multe ape, cu atât iese mai mult iod.

Se face un sirop nu prea legat din 500 ml apă și 0,5 kg zahăr în care se pun nucile.
Se lasă să fiarbă la foc iute până se leagă siropul.


Pentru a verifica dacă siropul dacă este legat, se scoate pe o farfurioară o linguriță de sirop, iar dacă rămâne nelegat în momentul în care încercăm să-l separăm, atunci este gata.


Se adaugă zeama de la o lămâie, sarea de lămâie și zahărul vanilat.
Se amestecă bine și se oprește focul.
Se lasă 30 minute, apoi se pune în borcane spălate și uscate.
Se folosesc capace noi spălate și uscate.
Borcanele se fierb în bain-marie pentru 20 minute de când apa clocotește.
Se lasă la răcit în oala în care au fiert.
A doua zi se pun etichete și se dau în cămară.

Poftă bună!