Salată Olivier - salată rusească

Salata Olivier este numită și „salata rusească” sau „salata boeuf” în unele versiuni est-europene.
Este un preparat clasic de origine rusească, popular în multe țări din Europa de Est și Asia Centrală. 
În România, o variantă apropiată este cunoscută sub numele de salată de boeuf deoarece conține carne de vită.

Salata Olivier este salata care conține carne de pui.

 

Ingrediente pentru Salată  rusească

1 kg cartofi,  
500 g morcovi,
150 g gogoșari în oțet - opțional
300 g castraveți murați
100 g mazăre - opțional
300 g piept de pui- opțional
2-3 ouă fierte
300 g maioneză
sare, 
piper
pentru ornat: măsline, frunzulițe pătrunjel, castraveți murați,  
 

Mod de preparare:

Gogoșarii și castraveții se pun  în apă rece pentru minim 15 minute.
Se scurg și se taie cubulețe.


Ouăle se pun în apă rece și se fierb 10 minute de când apa clocotește.
Se răcesc, se curăță de coajă și se taie cubulețe.


Carnea de pui nu apare în poze, pentru că de cele mai multe ori fac această salată fără carne și fără mazăre.

Pentru cei care aleg să folosească carnea, aceasta se va pune la fiert cu morcovii și cartofii și se taie cubulețe după ce se va răci.
Mazărea se fierbe separat, se lasă la scurs și la răcit.

Curățăm și spălam morcovii și cartofii.
Se pun la fiert în apă rece.
Se fierb pentru 25-30 minute până devin moi, dar nu sfărâmicioși ( nu se întâmplă dacă se folosesc cartofi speciali pentru salată )

Morcovii și cartofii se scurg, se lasă la răcit și se taie cubulețe.


 
 

Se amestecă toate cubulețele de morcovi cu cartofi, gogoșari acri, castraveți acri și ouă și opțional carnea de pui și mazăre.
Se condimentează cu piper și sare după gust.
Se adaugă maioneza și se amestecă până la omogenizare.

 
Se  ornează cu maioneză, gogoșari, castraveți, măsline, pătrunjel verde.


Se poate face cu 2-3 zile înainte de a dori să fie consumată.

Poftă bună!