Cozonac cu nucă, stafide și cacao

 

Ingrediente pentru Cozonac cu nucă, stafide și cacao

1 kg făină, 
4 ouă, 
300 g zahăr, 
500 ml lapte, 
2 cubulețe drojdie proaspătă
200 ml ulei, 
un pliculet zahăr vanilat, 
2 lingurițe esență rom, 
400 g rahat tăiat cubulețe
200 g nuca, 
100 g stafide, 
3-4 linguri cacao, 
o lingură susan.
1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un recipient mai mare.
Eu folosesc un castron mare de plastic.
 În mijlocul făinii se face o gropiță în care se adaugă 50 ml apă călduță și o lingură de zahăr ( din cele 300 g) .
Se lasă la crescut.


Laptele se pune pe foc și se adaugă zahărul.
Nu trebuie să fiarbă, doar să fie cald.
Amestecăm până la topirea zahărului.

2 ouă și 2 gălbenușuri se bat foarte bine cu mixerul.
Se adaugă o jumătate de linguriță de sare, pliculețul de zahăr vanilat și o linguriță esență de rom.

Se amestecă făina cu laptele și cu ouale bătute. 
Din când în când se pune câte un pic de ulei cald.
Se frământă aproximativ 10-15 minute, nu strică dacă puteți mai mult.




Se acoperă cu folie și se lasă la crescut pentru minim o oră, într-o cameră unde este cald, până se dublează ca volum.



Între timp se iau cele două albușuri care au rămas, se adaugă 2 linguri zahăr și se bat până se fac spumă.
Se adaugă nuca măcinată, o linguriță esență de rom si 3-4 linguri cacao. 
Această compoziție se va împărți în patru.
 
Se împarte coca în patru.
Se întinde coca pe o planșetă unsa cu ulei.
Se pune pe mijloc un sfert din compoziția de nucă, rahat multicolor și stafide.


Se rulează și se prinde la capete.  
Se repetă aceeași operație cu alt sfert de cocă.
Se împletesc 2 rulouri și am obținut un cozonac.


Se repetă operația și pentru cel de-al doilea cozonac.
Se pun în tăvi speciale de cozonac.



Se lasă  la crescut până își dublează iar volumul.



Se ung cu gălbenuș de ou bătut, se presară deasupra câte o linguriță de zahăr și susan .

Se coc la 200 grade pentru 40-50 minute în funcție de cuptor sau până se rumenesc frumos deasupra.
Se pot verifica cu o scobitoare dacă s-au copt (dacă nu a rămas coca pe scobitoare înseamnă că s-au copt).  


Se servesc după ce se răcesc.

Poftă bună!

Comentarii

Postări populare